1 Mai, Ziua Muncii, este sărbătorită în toată lumea de către proletari în cinstea victoriei luptei sindicale pentru reducerea normei de muncă la opt ore. În ciuda faptului că suntem în 2023, unii încă mai consideră această sărbătoare drept una pur comunistă.
Originile sărbătorii de 1 mai!
În anul 1889, Congresul Internaționalei Socialiste a decis să declare 1 Mai ca Ziua Internațională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago. De atunci, 1 Mai a devenit sărbătoarea mișcărilor muncitorești în majoritatea țărilor lumii, iar diverse manifestări și demonstrații au fost organizate pentru a marca această zi.
În majoritatea țărilor vest-europene, 1 Mai este o zi liberă pentru muncitori. În schimb, în țările comuniste, această zi a fost transformată într-o sărbătoare de stat, acompaniată de parade propagandistice.
În România, 1 Mai a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 1890, sub numele de „Ziua Solidarității Oamenilor Muncii”. Anul acesta, 1 Mai pică într-o zi de luni, oferind astfel majorității românilor o mini-vacanță.
Înainte de a fi adoptată ca Ziua Internațională a Muncii, românii sărbătoreau Armindenul, vechiul zeu al vegetației care proteja recoltele și animalele. Această sărbătoare era celebrată cu mult vin roșu și se numea „Ziua bețivilor”. În satele bănățene, tinerii puneau o creangă verde de copac numită Armindenul la casele oamenilor harnici și ale fetelor de măritat. Cei la care se punea Armindenul trebuiau să caute tinerii și să le ofere băutură în cantități nelimitate.
Românii sărbătoreau cu fast 1 mai, pe vremea lui Ceaușescu!
În perioada regimului comunist, semnificația zilei de 1 Mai a căpătat valențe politice și a fost transformată într-un mijloc de propagandă comunistă dedicată lui Nicolae Ceaușescu. Ziua Muncii era momentul în care se prezentau realizările mărețe ale Partidului Comunist Român și se organizau parade, în care se cântau cântece patriotice precum „1 Mai muncitoresc” și „Te slăvim, Românie!”. Pionierii cântau „Din inima partidului”, un fel de odă comunistă dedicată Partidului Comunist Român.
În prezent, Ziua Muncii este sărbătorită diferit față de perioada regimului comunist, fiind o zi relaxantă în care românii aleg să petreacă timpul liber prin diverse activități în aer liber sau prin mersul la mare sau la munte. Mulți aleg să facă grătare și să guste celebrii mici, iar alții optează pentru o minivacanță în diferite județe ale țării sau în străinătate. Nu există parade, programe pline de propagandă sau cântece patriotice, așa cum erau organizate în timpul comunismului.
Astfel, cei care încă consideră Ziua Muncii drept o sărbătoare comunistă uită că această sărbătoare este sărbătorită într-un mod diferit în prezent. În loc să fie o zi dedicată propagandei comuniste, Ziua Muncii este acum o zi liberă în care muncitorii pot să se odihnească și să petreacă timpul alături de familie și prieteni.