Sunt sărbători amare pentru șase frați din Timișoara, care se luptă să supraviețuiască în ciuda tuturor greutăților. Mama lor s-a prăpădit, bolnavă de cancer, care a progresat fulminant în urma vaccinului, iar tatăl nu a vrut să aibă nicio treabă cu ei.
Copiii au fost lăsați în grija unei mătuși care se străduiește din răsputeri să le poarte de grijă, însă singurul salariu din casă nu este suficient pentru a acoperi toate nevoile lor.
Andrei, cel mai mare dintre copii, are două surori și trei frați, iar toți locuiesc împreună cu mătușa lor și fetița acesteia, într-o casă închiriată cu trei camere.
Deși situația lor este una dificilă, copiii merg la școală și se străduiesc să aibă note bune. Cel mai mic dintre ei are doar cinci ani, iar cel mai mare 14.
Mătușa lor lucrează la cantina facultății de Agronomie și câștigă puțin peste 2.000 de lei lunar. Cu banii primiți de fiecare copil de la stat, familia încearcă să supraviețuiască și să răzbească lună de lună.
Dariana Andrei, mătușa copiilor: „M-am gândit să nu-i despart. Ăsta a fost scopul meu, să-i dau la o școală bună.”
Reporter: „Și cum vă descurcați?” Greu, foarte greu. Salariul nu este foarte mare, dar na, ei au niște bănuți, primesc bani de mâncare și e foarte greu cu chiria, cheltuielile foarte mari.”
Toţi merg la școală ori la grădiniţă. După-amiaza îşi fac temele la centrul de zi al Bisericii din Giroc. Andrei este cel mai bun din clasă la matematică.
Reporter: „Ce ai vrea să te faci când vei fi mare?”
Andrei Bobicescu, 7 ani: „Constructor, că noi stăm în chirie și când cresc mare vreau să construiesc o casă pentru toți.”
Marius Șonea, preot Biserica Giroc: „Le oferim o masă caldă. După ce mănâncă încercăm să pregătim lecțiile cu ei pentru a doua zi, activități de relaxare, citim.”
Reporter: „Ce vă doriți cel mai mult?”
Dariana Andrei, mătușa copiilor: „Să nu mai plătim chirie. Când vine luna de chirie, mă… e greu.”
În toată Europa aproape 20 de milioane de copii trăiesc la limita subzistenţei. Dureros …dar adevărat, cei mai mulți dintre ei sunt în România, potrivit Asociației Umanitare: „Save the Children”.
În ciuda tuturor greutăților, frații rămân uniți și se sprijină unii pe alții. Sunt un exemplu de curaj și determinare pentru toți cei din jurul lor și merită să primească ajutor și susținere din partea comunității.
Să sperăm că această poveste va ajunge la urechile celor care pot ajuta și că cei șase frați din Timișoara vor primi ajutorul și susținerea de care au nevoie pentru a-și construi un viitor mai bun.