Moartea lui Tutankhamon, cunoscut și ca Tut, a fost multă vreme un mister enigmatic. Devenit faraon al Egiptului Antic la vârsta de doar 9 ani, el a fost cel mai tânăr conducător al vechii civilizații egiptene. Trecerea sa în neființă a survenit prematur, iar de la descoperirea mormântului său în 1922, egiptologii au căutat răspunsuri privind cauza reală a decesului său, conform express.co.uk.
Numeroase teorii au fost formulate în timp, însă, din moment ce au trecut mii de ani de la momentul morții sale și până în prezent, stabilirea cauzei exacte a fost practic imposibilă.
Recent, o echipă de specialiști a utilizat tehnici avansate pentru a preleva mostre din materialul folosit la înmormântare și, potrivit acestora, pentru a dezvălui modul fulgerător în care tânărul faraon a decedat.
Conducerea acestei cercetări a fost asigurată de dr. Chris Naunton, directorul Societății de Explorare a Egiptului, împreună cu un grup de alți specialiști, care au reușit să facă o legătură între rănile lui Tutankhamon și cele asociate unui accident de căruță.
Naunton a fost atras de acest subiect după ce a găsit informații din notele lui Howard Carter, egiptologul britanic responsabil de descoperirea mormântului lui Tut, care sugerau că unele părți ale corpului faraonului ar fi suferit arsuri.
Descoperiri semnificative au fost făcute în notele doctorului Robert Connolly, un antropolog de la Universitatea din Liverpool, care a analizat rămășițele lui Tutankhamon în 1968.
În anul 2013, Connolly a găsit o bucată de piele a faraonului, singura mostră cunoscută în afara Egiptului. În colaborare cu dr. Matthew Ponting, a fost folosit un microscop electronic, care a confirmat că pielea a fost afectată de arsuri.
Ulterior, teste chimice au relevat că trupul lui Tutankhamon a fost expus la flăcări în timp ce se afla în sicriu. Uleiurile combinându-se cu oxigenul și materialul textil au declanșat o reacție chimică, care a „gătit” practic corpul faraonului la o temperatură de peste 200 de grade Celsius.
Cercetătorii au efectuat o „autopsie virtuală”, colaborând cu experți în accidente auto pentru a realiza simulări computerizate care să confirme teoria că un car l-a lovit în plin pe Tutankhamon în timp ce acesta era în genunchi, provocându-i răni grave la coaste, pelvis și inimă, explicând și absența inimii sale din mormânt.