La data de 2 noiembrie, secretarul de stat Carmen Moraru a semnat un contract de finanțare pentru extinderea rețelei de apă canal din județul Vâlcea, proiect în valoare totală de 261,4 milioane de euro (fără TVA), care se va derula în 34 de unități administrativ-teritoriale (9 orașe și 25 de comune). Semnarea a avut loc alături de reprezentanții beneficiarului – Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ”Apa Vâlcea”.
Proiectul include investiții pentru îmbunătățirea accesului la servicii de alimentare cu apă de calitate pentru 45.625 locuitori și creșterea gradului de acoperire cu servicii de colectare și epurare a apelor uzate pentru 79.100 locuitori din județ. Gradul de conectare al populației din aria proiectului la servicii de alimentare cu apă va crește de la 18% înainte de proiect la 89% după finalizarea proiectului, iar gradul de conectare a încărcării organice biodegradabile la sistemele de colectare, de la 69% înainte de proiect la 99% după finalizarea acestuia.
”Semnăm astăzi (n.r. – 2 noiembrie) contractul pentru o nouă investiție în extinderea rețelei de apă – canal din România printr-un proiect care va acoperi 9 orașe și 25 de comune din județul Vâlcea. Astfel, valoarea proiectelor de apă – canal pentru care am semnat contractele de finanțare doar în ultima lună se ridică la peste 1 miliard de euro pentru 91 de unități administrativ – teritoriale din țară, ceea ce înseamnă acces la alimentare cu apă la standarde conforme pentru 170.000 de oameni și acces la canalizare pentru aproape 200.000. Vreau să asigur autoritățile locale că MIPE le va acorda oricând sprijin pentru demararea și finanțarea unor astfel de proiecte, iar fondurile europene pe care le avem la dispoziție sunt oportunitatea noastră de dezvoltare”, a declarat secretarul de stat Carmen Moraru.
Investițiile cuprinse în acest proiect se vor face în două etape, prin Programul Operațional Infrastructură Mare (cu finalizare până la 31 decembrie 2023) și prin Programul Operațional Dezvoltare Durabilă (cu implementare în perioada 2024 – 2025).
Proiectul presupune extinderea rețelei de distribuție a apei potabile cu 151,3 km și reabilitarea altor 16 km existenți, costul total al investițiilor în sectorul de apă fiind de 81,2 milioane euro din care 35,25 milioane euro în prima etapă. Investițiile în sectorul de apă uzată se ridică la 180,2 milioane euro din care 78,27 milioane euro în prima etapă, rețeaua de canalizare urmând a fi extinsă cu 310 km.