Ea a menționat că dorește să-i învețe pe români „lucruri elementare despre cum să adoptăm un comportament potrivit în societate. Pe unele le cunoaștem deja, însă pe altele le vom descoperi, tot împreună, pe parcursul acestor episoade, sper eu folositoare și de implementat într-o societate cât mai civilizată.”
Ce nu se face la masă, de Adelina Pestrițu!
Ultimul videoclip publicat a stârnit mai multe controverse în spațiul virtual, deoarece arată două lucruri care nu se fac la masă – nu se ia mâncare la pachet și nu se pune sos peste fripturi sau orez.
„P.1. codul bunelor maniere spune: Ceea ce am plătit, dar nu am mâncat sau nu am băut, nu se ia acasă. Deși se obișnuiește, mai bine nu-i cerem ospătarului să ne pună la pachet, nici măcar pentru câinele sau pisica de acasă. Este o economie inutilă și cu siguranță animalele de companie de acasă, la care ținem atât de mult, nu știu că am fost la restaurant fără ele, deci sigur nu se vor supăra pe noi.
P.2.Sosurile. Codul ne recomandă să nu punem sosurile pe friptura, dar nici pe piure, orez sau alte garnituri (macaroane, sote de legume, etc) deoarece este inestetic. Se pun in farfurie (sau într-un recipient mic) și se introduc bucățile de carne tăiate pe rând”, a notat Adelina în descrierea postării.
Fanii Adelinei Pestrițu au taxat-o dur!
- „Cu tot respectul, dar nu cred că face cineva asta.”
- „Codul bunelor maniere este publicat în 1995, au trecut totuși aproape 30 de ani, s-au schimbat foarte multe. Nu spun că educația trebuie schimbată, însă sunt lucruri care pot fi adaptate. Cred că e mult mai ok astăzi să cerem ospătarului la pachet decât să avem tone de mâncare aruncată. Cu drag pentru tine, cred că ar fi ok dacă ai face publice acele pasaje din cod cu care și rezonezi.”
- „Nu știu ce sa zic despre prima, este totuși o risipă. De ce să se arunce dacă e ceva ce e întreg și pot duce acasă? În Italia, de exemplu, multe restaurante/pizzerii întreabă dacă dorești să duci acasă și au cutii doar pentru așa ceva. Mai ales când ești cu copiii și nu s-au atins de mâncare, ca mai apoi acasă să ceară.”
- „Eu cred ca e bine să lăsăm anii 1800 în trecut, împreună cu codul bunelor maniere, care evolueaza odată cu stilul de viață. Pentru omul de rand este: 1 – economie, deoarece nu va cumpăra mai târziu altă mâncare, fiindcă o va putea mânca pe cea din pachet. 2 – evităm risipa, deoarece resturile de la restaurant ajung la gunoi. Într-o societate de consumerism aș putea înțelege de ce îndemni oamenii la asemenea comportamente, dar altfel, dacă suntem mai modești în pretenții, vom înțelege că există oameni care susțin mai mult resursele decat un cod de bune maniere pe care până la urma nici nu știu unde le găsești. Sunt o groază de variante de coduri de bune maniere care se bat cap în cap. Ai mai multe categorii de urmăritori, nu doar oameni înstăriți care își lasă farfuria plină la plecarea din restaurant, este?”
- „Totuși nu e chiar atât de civilizată o societate în care risipa alimentară este atât de normală. Cu atâtea persoane care nici nu își pot permite ceva mai mult decât o supă de cartofi cu pâine, sau chiar mai rău, nu mi se pare deloc ok.”
- „Înseamnă că toți americanii nu au codul bunelor maniere. Aici dacă nu poți manca ce ai în farfurie și vrei sa duci acasă leftovers toate restaurantele au cutii speciale. E îndeajuns sa întrebi chelnerul pentru o cutie și ești ok.”