Dacă Bulgaria nu reușește să îndeplinească țintele de inflație ale Băncii Centrale Europene (BCE) în iunie, aderarea sa la zona euro, planificată în 2025, ar putea fi amânată cu luni de zile, conform declarațiilor guvernatorului băncii centrale a țării, Dimitar Radev, citat de Agenția de presă bulgară (BTA), transmite Reuters. Radev a subliniat că „dacă Bulgaria nu îndeplinește criteriul inflației în iunie și o face mai târziu în 2024, aderarea la zona euro mai târziu în 2025, mai degrabă decât la 1 ianuarie, este un scenariu posibil și, în acest stadiu, mai probabil”. Următorul raport bianual de convergență al BCE va fi publicat în iunie și va include o evaluare detaliată a performanței fiecărui candidat la adoptarea monedei euro, inclusiv Bulgaria.
Inflația anuală a Bulgariei a încetinit în martie la 3,5%, dar este posibil să nu fie suficient de scăzută pentru a îndeplini cerințele pentru aderarea la zona euro. Conform criteriilor de aderare, rata inflației unei țări nu poate depăși cu mai mult de 1,5 puncte procentuale inflația din trei state membre cu cele mai bune performanțe. Pentru a controla inflația, Radev a subliniat importanța unei politici fiscale contraciclice sau antiinflaționiste și a măsurilor eficiente de control și management al costurilor.
În contextul acestei evoluții, România a depășit Ungaria în privința PIB-ului pe cap de locuitor exprimat în standardele puterii de cumpărare, conform estimărilor Eurostat pentru 2023. PIB-ul pe cap de locuitor al României a ajuns la 78% din media UE, iar țara se apropie ușor de Polonia, care se situează la 80%. Totuși, România rămâne în urma acesteia, aflându-se printre cele mai puțin dezvoltate state din UE, cu doar șase state în urmă în acest indicator. Comparativ cu anul precedent, România a înregistrat o creștere semnificativă, depășind Ungaria, care s-a situat la doar 76% în 2023.