Simulare crucială pentru elevii de clasa a VIII-a! Astăzi a avut loc Evaluarea Națională la Matematică, subiect de temut pentru mulți dintre tinerii elevi! Cu doar 120 de minute la dispoziție, aceștia au fost nevoiți să își demonstreze cunoștințele la cele trei subiecte, fiecare punctat cu 30 de puncte, plus 10 puncte oficiu.
Subiectele I și al II-lea au fost structurate sub forma de itemi obiectivi, de tip grilă, dar cel de-al treilea subiect i-a pus pe elevi la încercare. Aceștia au trebuit să își scrie și să își argumenteze rezolvările, demonstrând astfel priceperea lor în matematică. Ministerul Educației a transmis școlilor o serie de instrucțiuni clare și precise pentru desfășurarea examenului, dar și pentru corectarea acestuia.
Răspunsurile corecte puteau fi indicate prin tăierea cu o linie orizontală și încercuirea răspunsului considerat corect. Elevii puteau să folosească creioane sau stilouri/pix-uri de culoare albastră pentru a marca și completa figurile geometrice. De asemenea, au avut voie să deseneze figurile necesare pentru a-și demonstra soluțiile la problemele date.
Simularea la matematică!
Deși mulți elevi și-au pus la încercare cunoștințele la acest examen important, rezultatele nu vor fi făcute publice, conform procedurii obișnuite. Subiectele la matematică pot fi vizualizate mai jos, iar elevii sunt încurajați să continue să învețe și să se pregătească din greu pentru examenul final!
Subiectul I
Încercuiește litera corespunzătoare răspunsului corect. – 30 de puncte, câte 5 puncte pentru fiecare item de mai jos
1. Numărul natural scris în baza zece, de forma 17x , divizibil cu 10 , este egal cu:
a) 17
b) 70
c) 100
d) 170
2. Numărul care reprezintă 20% din 50 este egal cu:
a) 10
b) 20
c) 25
d) 100
3. Suma numerelor întregi din intervalul [−2,3], este egală cu:
a) −9
b) −3
c) 3
d) 6
4. Inversul numărului 2/3 este numărul:
a) -3/2
b) −2/3
c) 2/3
d) 3/2
5. Patru elevi, Elena, Maria, George și Mihai, au calculat media geometrică a numerelor y = 3 -2√2 și y = 3+2√2 și au obținut următoarele rezultate:
Elena √17
Maria √2
George 1
Mihai 3
Dintre cei patru elevi, cel care a calculat corect media geometrică este:
a) Elena
b) Maria
c) George
d) Mihai
6. Afirmația „Numărul 4 este mai mare decât numărul 2 5 .” este:
a) adevărată
b) falsă
Subiectul al II-lea – 30 de puncte, câte 5 puncte pentru fiecare item
1. În figura alăturată este reprezentat segmentul AB cu lungimea de 5 cm. Punctul C este simetricul punctului B față de punctul A, iar punctul D este simetricul punctului C față de punctul B. Lungimea segmentului CD este egală cu:
a) 5cm
b) 10cm
c) 15cm
d) 20cm
Celelalte subiecte pot fi descărcate de aici: Edupedu.