Aurelian Andreescu (12 mai 1942 – 22 iulie 1986), decedat subit la vârsta de doar 44 de ani, este considerat una dintre cele mai remarcabile voci masculine din muzica ușoară românească. Moștenirea sa muzicală include peste 200 de melodii celebre din perioada Epocii de Aur. Cu toate acestea, viața sa a fost marcată de numeroase tragedii care l-au afectat profund. „Copacul”, „Fluierând pe stradă”, „Oameni”, „Tu eşti primăvara mea”, „Un fluture şi-o pasăre”, „Vreau numai soare” sunt doar câteva dintre melodiile cu care Aurelauin Andreescu a cucerit publicul.
Aurelian Andreescu a interpretat zeci de melodii într-un mod unic și a fost adorat de români. Majoritatea pieselor sale au devenit hit-uri în acea perioadă. El a fost un om ca oricare altul, cu pasiuni variate, cu frustrări profunde și cu drame care i-au marcat întreaga existență. Cu toate acestea, nu a permis ca aceste aspecte să iasă în evidență și să își eclipsseze cariera. A depus eforturi pentru a păstra anumite aparențe. Poate că, la un moment dat, maestrul a greșit, fiind motivat de dorința de a fi pe placul celor din jur, după cum menționează Fanatik.ro.
Un alt aspect remarcabil este că Andreescu nu a avut o pregătire formală în muzică. Cu toate acestea, el a devenit celebru și în străinătate, fiind recompensat cu mai multe premii internaționale.
El nu a primit recunoaștere din partea regimului și, mai rău, i s-au pus obstacole chiar în momentele cheie ale carierei sale.
Debutul lui Aurelian Andreescu
Andreescu a debutat în muzică destul de târziu, în comparație cu alte nume mari din România, care urcau pe scenă încă din tinerețe.
La vârsta de 21 de ani, el a făcut prima apariție la Festivalul Național de Muzică de la Mamaia, în 1963, interpretând melodia „În tot ce e mai frumos pe lume”, compusă de Elly Roman. Succesul în fața publicului a venit imediat.
Avea 21 de ani când a debutat la Festivalul Național de Muzică de la Mamaia, în 1963, cu melodia ”În tot ce e mai frumos pe lume”, de Elly Roman. Succesul la public a venit imediat.
După acest moment, Andreescu s-a dedicat întru totul viitoarei strălucite cariere muzicale, cu toate că profesia sa ar fi fost alta. Acesta a urmat cursurile Facultății de Arhitectură, de altfel și singurele cursuri pe care le-a urmat. Aurelian n-a avut niciodată o pregătire formală în muzică, ceea ce îl face și mai remarcabil ca artist. A doua sa soție, Mariella, spunea că „sigur a învățat, singur și-a format un stil”. Stil care l-a ajutat ulterior să cânte peste 200 de piese, dintre care multe rămânând în memoria colectivă.
Sfârșitul tragic al lui Aurelian Andreescu
Andreescu a fost marcat de o hepatită netratată din copilărie, iar ani mai târziu, în 1985, pe fondul consumului de alcool și al frământărilor interioare, a avut o comă hepatică. Medicul care îl salvase atunci a insistat ca Aurelian să nu mai meargă pe litoral și să evite expunerea la soare, însă la 22 iulie 1986, artistul era la un restaurant din Eforie Nord.
„Niște nenorociți, așa-ziși admiratori, l-au convins să bea câteva pahare de vin, care i-au fost fatale. L-a rugat pe Petre Geambașu să-l lase să cânte două melodii, iar spre finalul ultimei piese i s-a făcut rău. Imediat cum a terminat de cântat, a intrat în comă. A murit în aceeași seară la Spitalul Județean Constanța”, declara bunul său prieten Cornel Constantiniu.
Cornel a fost atât de marcat de moartea prietenului său, încât la înmormântare a trebuit să fie scos din biserică, deoarece i s-a făcut rău. Aurelian Andreescu este înmormântat la Cimitirul Ghencea.
În urma artistului au rămas zecile de melodii înregistrate, dar și un festival de muzică ușoară înființat în memoria sa. Începând cu 1993, Teatrul Constantin Tănase găzduiește Festivalul Aurelian Andreescu, unde a fost descoperit și Mihai Trăistariu.