Inspectorii Comisariatului Județean de Protecția Consumatorului s-au deplasat la Poiana Brașov, la o firmă care își desfășoară mai multe activități comerciale la sediul social, printre care și servirea de mâncare, potrivit radiobrasovfm.ro. Ei au pornit în control, după ce vacanţa de schi s-a transformat într-un coşmar pentru 28 de elevi şi părinţii lor. Au plătit 2.000 de lei de fiecare pentru o tabără în Poiana Braşov şi s-au ales după doar două zile cu toxiinfecţie alimentară şi perfuzii pe patul de spital.
Caz șocant, ciorbă cu apă din closet!
Deși unitatea era deschisă, inspectorii au fost opriți de angajați să intre, astfel că societatea a mai primit o amendă de 10.000 de lei.
Pe 24 februarie ei au primit o altă amendă, iar printre neregulile șocante pe care le-au găsit se numără și ingredientul secret care dădea „gust” ciorbei, apa din closet! Atunci, mai mulți copii din București, veniți să petreacă săptămâna de vacanță la schi în Poiana Brașov, s-au simțit rău, după ce au mâncat la unitatea la care erau cazați. Doi dintre copii au ajuns chiar la spital, având nevoie de tratament pentru a-și revină, după ce au mâncat ciorbă făcută cu apă din WC.
Din tabără, la spital. Părinţii acuză: „Ciorbă cu apă din hazna”
„Vărsaturi până la deshidratare, glicemie foarte mică. Mi-au zis domnii doctori de acolo, i-au făccut nişte injecţii, perfuzii. Mi-am luat copilul în pătură şi am fugit cu el la Braşov”, spune Bogdan Munteniţă, tatăl unui copil din tabără.
Ciorba de la prânz ar fi fost problema, spun copiii. Dar nici apa nu era de băut. „Le-a fost servită o ciorbă cu apă din hazna, mai pe scurt. Înţeleg că apa avea un miros ciudat. Apa cu care urma ca ei să se spele pe dinţi, să îşi facă duş, le-a fost şi servită la masă. Nişte crenvurşti care nu prea erau crenvurşti. Li s-a promis muşchi de vită care de fapt era parizer. Chestii româneşti”, adaugă Bogdan Munteniţă, tatăl unui copil din tabără. „A simţit că mirosea mâncarea urât. Nu a putut să se spele pe dinţi pentru că mirosea foarte urât apa şi s-a oprit, nu a mâncat”, mărturiseşte mama unui copil din tabără.
Administratorul pensiunii nu e de găsit
Administratorul pensiunii nu a răspuns la telefon. Nici inspectorii ANPC şi nici reporterii Observator nu l-au găsit în zonă. „Erau probleme şi în blocul alimentar, erau probleme şi la cazare. Am constatat despre ce e vorba, dar nu am avut cu cine discuta. Am încercat să mergem la Bran, unde are sediu social firma de care aparţine această locaţie. Am lăsat o invitaţie pentru luni la ora 9”, a declarat Nicolae Bărdaş, comsiar şef adjunct ANPC.
Când au ajuns la faţa locului, inspectorii DSP au descoperit că pensiunea nu avea apă curentă. Au evacuat imediat casa de vacanţă şi au pus sigiliu pe ea. „Igienico-sanitar nu existau condiţii pentru desfăşurarea activităţii. Era mizerie şi nu exista apă curentă, motiv pentru care clar vom dispune închiderea unităţii, dar să vină administratorul. Nu aveau cu cine să încheie procesul verbal”, susţine Elena Claudia Bularca, director DSP Braşov.