Centrul Cultural „Constantin Brâncuşi” din Dolj a fost inaugurat. Acest proiect a fost realizat printr-o investiție de 27 de milioane de lei. Suma de bani provine din fondurile proprii ale Consiliului Județean Dolj.
„Inaugurăm un centru unic în lume, ce poartă numele celui mare sculptor din secolul XX – Constantin Brâncuşi. Cele 100 de tone de sticlă au avut nevoie de soluţii tehnice deosebite. Sub prisma de sticlă se află o galerie subterană pentru care s-au realizat peste 10.000 metri cubi de săpături, pentru care au fost turnaţi mii de metri cubi de beton armat. Sunt date poate prea tehnice, dar ele arată complexitatea acestui proiect nemaiîntâlnit în Europa. Cu acest omagiu în beton şi sticlă am dorit să completăm colecţia de opere Brâncuşi care există la Muzeul de Artă, prin amenajarea unui spaţiu expoziţional generos unde cei interesaţi vor putea descoperi povestea Craiova-Paris, via Craiova, întreaga poveste a vieţii lui Brâncuşi, bârnele aduse de V.G. Paleolog de la atelierul din Paris al artistului şi multe informaţii din viaţa sculptorului prin intermediul tehnologiei moderne.
Am muncit mult şi am investit mult: 27 milioane lei este valoarea obiectivului, bani proveniţi din fondurile proprii ale CJ. Marcăm succesul unuia dintre cele mai complexe proiecte realizate de CJ Dolj, demers care a întâmpinat mari obstacole, provocări care păreau insurmontabile şi care în final au fost depăşite. Este reuşita echipei CJ şi se cuvine să îi mulţumim celui care a crezut de la început în ideea acestui proiect – Ion Prioteasa. ‘Consiliul Judeţean investeşte în cultură’ nu a fost doar un slogan, ci o politică şi un mod de lucru al Consiliului Judeţean Dolj”, a spus preşedintele CJ Dolj, Cosmin Vasile.
În urma inaugurării, ÎPS Irineu, mitropolitul Olteniei şi arhiepiscop al Craiovei, a spus că centru cultural „este jertfă din jertfa noastră”.
„Să avem nişte lucruri care să ne scoată în evidenţă, nu e suficient să avem ceva, ci trebuie să le şi promovăm. Dacă avem un centru cultural, trebuie să avem şi programe pentru elevi şi studenţi, pentru publicul larg, prin care să arătăm ce avem aici la Craiova ca toţi să ştie că ginta noastră, neamul nostru este cunoscător al valorilor şi le pune în evidenţă, iar care e cu adevărat măreţ ştie să şi prezinte valoarea”, a declarat ÎPS Irineu.