O operație complicată la un bebeluș de 10 luni a transformat-se într-o tragedie, unde un chirurg i-a tăiat din greșeală aorta micuțului, provocându-i moartea. Operația ar fi trebuit să dureze câteva ore pentru a corecta o malformație pulmonară congenitală. Cazul a avut loc în Italia.
Conform observatornews.ro, cazul a ajuns pe masa procurorului Francesco La Rosa, din Torino, care va judeca acest caz de omor din culpă în care sunt acuzați patru medici, printre care directorul secției de chirurgie pediatrică a Spitalului Regina Margherita din Torino.
Plângerea a fost depusă de familia bebelușului, care a fost asistată de avocata Michaela Malerba. De atunci, au fost începute proceduri judiciare și a fost declanșat sechestrul dosarelor medicale din acest spital, după ce pe 15 aprilie 2021 copilul a murit în timpul unei operații de lobectomie. Operația constă în îndepărtarea unui lob pulmonar, însă chirurgul a tăiat din greșeală aorta copilului.
Când semnele vitale ale bebelușului s-au prăbușit, după mai bine de trei ore, medicii au încercat cu disperare să remedieze situația, însă era mult prea târziu.
Inițial ancheta i-a vizat pe toți cei 9 medici din cele două echipe de chirurgi care au efectuat operația, iar ancheta a stabilit că bebelușul a murit din cauza tăierii aortei în timpul lobectomiei. Mai mult, din raport reiese că micuțul nu a fost monitorizat cu un pulsioximetru, care să observe saturația, iar acest aparat ar fi permis să fie înregistrate valori anormale în sala de operație. Totodată, menționează avocații, această intervenție chirurgicală complicată și extrem de rară ar fi trebuit să fie efectuată într-un centru spitalizat, iar acest lucru nu s-a întâmplat.
Un caz asemănător a avut loc în România!
Un alt caz tragic a avut loc în Vatra Dornei, unde un tânăr în vârstă de 28 de ani a murit pe masa de operație după o fractură la cot. Polițiștii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă. ”Totul era în regulă, pacientul nu avea nicio suferinţă anterioară cunoscută. După anestezie a intrat în stop cardiorespirator, iniţial reversibil”, a explicat directorul medical al Spitalului Municipal Vatra Dornei, medicul Cristian Rusu. ”N
ici eu n-am avut o astfel de situaţie în 20 de ani de când sunt chirurg”, a completat medicul Cristian Rusu.
Rezultatele parțiale ale autopsiei au demonstrat că tânărul a murit din cauza unui edem pulmonar. ”Bărbatul a suferit un edem pulmonar acut, masiv, asfixiant”, conform acestor rezultate. Așadar, în plămânii bărbatului se acumulase o cantitate mare de lichid care a dus la intrarea în stop cardiorespirator.
Aceste cazuri tragice aduc din nou în atenție problema erorilor medicale și a standardelor de siguranță în sistemul medical. Cât de mult încredere putem avea în medicii noștri și cum putem evita astfel de tragedii în viitor? Rămâne de văzut cum vor fi judecate aceste cazuri și ce măsuri se vor lua pentru a preveni astfel de situații în viitor.