Știai că utilizarea responsabilă a echipamentelor electrice din casă te poate ajuta să reduci consumul cu până la 50%? Este o modalitate simplă și eficientă de a economisi bani, dar și de a facilita conservarea resurselor naturale.
Poate cea mai mare greșeală pe care o faci este să păstrezi dispozitivele în priză, chiar dacă nu le folosești. Ce impact are asupra facturii de energie, dar și cum poți folosi corect echipamentele electrice afli în rândurile de mai jos.
Reguli de bază pentru folosirea echipamentelor electrice din casă
Dacă vrei să reduci cantitatea de deșeuri DEEE cel mai bine ar fi să aduci câteva schimbări rutinei zilnice. Cum? Iată câteva reguli de bază pentru folosirea dispozitivelor din casă pe care ar fi bine să le aplici mereu:
- Simpla scoatere din priză a cablului de alimentare poate reduce factura cu până la 8-10%. De fiecare dată când pleci de acasă asigură-te că deconectezi aparatele. Pe lângă faptul că e o inițiativă sustenabilă este și o măsură de siguranță.
- Investește în alternative inteligente. Spre exemplu, conform unui raport întocmit de Environ, un termostat smart poate economisi cu până la 15-20%. Fă la fel și în cazul mașinilor de spălat sau frigiderelor. Achiziționează doar variante eficiente energetic.
- Schimbă-ți modalitatea clasică de realizare a sarcinilor gospodărești. Spală rufele la un program mai scurt și cu mai puține grade Celsius. Dacă e posibil, usucă hainele în aer liber și introdu alimentele cât mai reci în frigider.
Ce facem cu echipamentele stricate?
Dacă în anii 90 o gospodărie prezenta doar câteva electronice de bază precum televizor, mașină de spălat sau cuptor cu microunde, astăzi lucrurile stau diferit. Fiecare membru al familiei deține câte un device – fie că e vorba de telefon mobil, tabletă sau laptop, ceea ce duce inevitabil la risipă.
Cu siguranță ai în casă cel puțin un dispozitiv care nu mai funcționează sau pe care nu îl mai utilizezi. Conform unui studiu efectuat de WEEE Forum, într-o locuință există în medie 74 de echipamente electronice, dintre care 17 rămân nefolosite.
Totuși, chiar dacă sunt defecte sau nu mai servesc nimănui, aparatele sunt depozitate necorespunzător – fie în casă, fie în alte locuri nepermise. Care sunt cele mai recomandate lucruri pe care le poți face? Ei bine:
- Apelează la servicii profesionale de reciclare electrocasnice mari. Există firme specializate care se ocupă de toate etapele aferente – atât de colectare și transport, cât și de revalorificare.
- Unele echipamente pot fi refolosite. Nu alege să le arunci pur și simplu, ci încearcă să le repari. Verifică termenul de garanție și costurile implicate pentru toate intervențiile necesare.
- Nu arunca deșeurile electronice în gunoiul menajer pentru că pot contamina solul și apa. Găsește punctele de colectare din apropiere pentru a fi sigur/ă că sunt reciclate conform standardelor.
Ce anume reprezintă conceptul de preluare a responsabilității?
Nu numai gospodăriile prezintă o gamă variată de electrocasnice. Dacă ai un business, trebuie să-ți desfășori activitatea în cele mai bune condiții. Pe lângă infrastructura IT ai nevoie și de echipamente necesare pentru crearea unui ambient relaxant și confortabil. În astfel de condiții, gestionarea electrocasnicelor poate deveni o provocare. Totuși, există servicii de preluare electrocasnice vechi și transfer al responsabilității. Practic, în baza unui contract, o echipă de experți derulează în locul tău următoarele:
- Întocmirea rapoartelor către autoritățile de mediu,
- Colectare gratuită și gestionarea deșeurilor electrice,
- Supravegherea fluxului de lucru și implementarea soluțiilor,
- Oferirea de consultanță specializată și informații complete,
- Planificarea campaniilor de educare și conștientizare.
Dacă aplici cel puțin una dintre măsurile de mai sus vei vedea o schimbare în factura de la energie chiar de luna viitoare.
Consumul responsabil e baza unui viitor mai bun – practică-l și tu!