Totul a început în timpul „Războiului Rece”, în anul 1968, când trupele Pactului de la Varșovia au invadat Cehoslovacia. Atunci, România a protestat vehement împotriva acestei „agresiuni comise împotriva unui stat suveran și socialist”. În acele zile de tensiune, s-a vehiculat ideea că Uniunea Sovietică ar fi încercat să pătrundă în țara noastră, dar că ar fi fost oprită de un laser puternic, construit de celebrul inventator Henry Coandă.
Mulți oameni au susținut că au văzut cu ochii lor tancuri sovietice topindu-se sub puterea razelor laser, în doar câteva minute. De asemenea, s-a spus că laserul a fost gândit și construit de Henry Coandă. Potrivit legendei, într-o garnitură de tren formată din 21 de vagoane, unul dintre acestea ar fi conținut o armă ciudată, iar celelalte vagoane ar fi fost de alimentare.
Legenda laserului a fost întărită de faptul că Henry Coandă s-a întors în România în primii ani ai regimului Ceaușescu, pe postul de director al Institutului pentru Creație Științifică și Tehnică (INCREST), în 1969. Însă, până acum, nu au fost cunoscute detalii specifice despre această armă secretă.
Într-un interviu acordat realitatea.net, inginerul Drăghici a dezvăluit o anecdotă despre laserul care a făcut vâlvă în România și în lume. Potrivit acestuia, în perioada respectivă, studenții foarte buni erau absorbiți de INCREST, iar unul dintre ei a fost chiar invitat să vină să lucreze acolo, dar a pus condiția să poată lucra și el la laser. După multe luni, i s-a arătat doar ușa în spatele căreia se afla râvnitul laser.
Inginerul Drăghici susține că laserul a ajuns la fier vechi!
Potrivit inginerului Drăghici, după căderea regimului comunist în 1989, politicienii de atunci au hotărât să demonteze „Laserul lui Ceaușescu” și să-l vândă la fier vechi pe prețuri de nimic. Acest lucru a fost făcut în secret, în ciuda faptului că acest obiect putea fi considerat un bun valoros al țării și putea fi folosit în beneficiul științei și al apărării naționale.
Decizia de a demonta și vinde laserul a fost luată în contextul transformărilor economice din România de după 1989, când o mare parte din proprietățile statului au fost privatizate sau vândute la prețuri foarte mici. Din păcate, acesta este un exemplu suplimentar de cum bunurile valoroase ale țării noastre au fost tratate cu neglijență și indiferență.
În mod evident, această decizie de a demonta și vinde laserul la fier vechi a avut consecințe semnificative asupra patrimoniului țării noastre, pierderea unui posibil avantaj în domeniul științific și al apărării naționale. Acesta este un exemplu al modului în care gestionarea defectuoasă și lipsa de responsabilitate din partea politicienilor pot afecta negativ viitorul țării noastre.