O fotografie distribuită de peste 100.000 de ori pe rețelele de socializare începând din august 2018 prezintă o fată siriană care a supraviețuit războiului, pe marginea lacrimilor dar zâmbind la cererea unui fotograf. O altă versiune a fotografiei susține că fată ar fi palestiniană. Cu toate acestea, conform fotografului care a surprins portretul în 2017, fată este irakiană și nimeni nu a rugat-o să zâmbească pentru aparatul de fotografiat.
„Un jurnalist a rugat o fată siriană să zâmbească pentru o poză…”
„Un jurnalist a rugat o fată siriană să zâmbească pentru o poză … și ea a zâmbit cu toată durerea din ochii ei”. Această poveste emoționantă despre contextul unui portret al unei fete tinere care zâmbește la aparatul de fotografiat cu ochii apoși a fost retweetată de 2.400 de ori. Versiuni similare ale poveștii distribuite pe Facebook în engleză, franceză, spaniolă și portugheză au condus la mai mult de 100.000 de distribuiri. O altă versiune care circulă pe Facebook susține că fata este palestiniană.
Cu toate acestea, niciuna dintre aceste povești nu este adevărată.
O căutare inversă a imaginii pe Google dezvăluie o postare din ianuarie 2019 pe Reddit folosind fotografia, pentru care un utilizator online citează Reuters ca sursă. O căutare pe site-ul agenției de știri găsește o serie de fotografii intitulate „Exod din Mosul” prezentând aceeași fotografie.
O altă căutare inversă a imaginii pe motorul de căutare rus Yandex duce la rapoarte care îl numesc pe Ali Al-Fahdawi ca autor al imaginii.
AFP a contactat Al-Fahdawi prin Instagram, care a confirmat că fotografia a fost făcută pe 16 martie 2017.
„Eram în luptă cu armata pe linia frontului, iar această fată împreună cu familia ei fugea de bombardamente și bombe, îndreptându-se spre noi, iar poza ei plângea. Când m-a văzut, am zâmbit puțin și (ea) a avut un zâmbet pe față și o tristețe. A fost momentul decisiv pentru a face fotografia”, a declarat Al-Fahdawi pentru AFP. La acel moment, peste 150.000 de persoane au fugit din luptele din vestul și împrejurimile Mosulului, un oraș din nordul Irakului, după o ofensivă a forțelor irakiene de a recupera orașul de la grupul Stat Islamic. Mai mult de 98.000 de persoane au găsit adăpost în taberele stabilite în apropierea Mosulului.
O pagină de Facebook numită „Femeile din Mosul” a postat, de asemenea, fotografia și a confirmat relatarea lui Al-Fahdawi privind contextul acesteia în descriere. „Fată din Mosul sau Mona Lisa din Mosul este o fotografie care a fost realizată de fotograful de război irakian Ali Fahdawi.”
Descrierea postării oferă și mai multe detalii despre povestea fetei și călătoria familiei sale, evadarea lor din fața forțelor grupului Stat Islamic, parcurgând 40 de kilometri în două zile în condiții meteorologice nefavorabile, pe drumuri noroioase. „Când fotograful a îndreptat aparatul de fotografiat spre ea, fața ei a arătat două emoții mixte de tristețe și frică încă împregnate de IS și bombardamente, și un zâmbet la vederea primului aparat de fotografiat îndreptat spre ea.”
Al-Fahdawi a declarat pentru AFP că a căutat-o pe fată timp de trei ani după ce a fotografiat-o. Pe pagina sa de Facebook, el a descris pe 4 septembrie 2019 cum a găsit-o din nou după ce s-a întors la casa ei din Mosul, care fusese parțial distrusă de bombardamente. Potrivit unui studiu din martie 2019 realizat de Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, mai mult de 370.000 de persoane au murit de la începutul războiului din Siria din 2011, iar 13 milioane de persoane și-au părăsit casele.
Potrivit autorului fotografiei Al-Fahdawi, fata siriană care a zâmbit la fotograf este, de fapt, irakiană și nu i s-a cerut să zâmbească pentru aparatul de fotografiat, deși a avut loc o conversație între ea și fotograful.