Guvernul a aprobat la data de 5 octombrie 2022, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, HG–ul privind Strategia Națională pentru Păduri 2030. Aceasta transpune în sectorul silvic din România Strategia Forestieră a Uniunii Europene.
Strategia Națională pentru Păduri este un document strategic care are ca obiective generale: asigurarea integrării echilibrate a funcțiilor sociale, ecologice și economice în gestionarea pădurilor și furnizarea cu continuitate a SE, obținerea unui acord social privind armonizarea drepturilor, intereselor și obligațiilor factorilor interesați și a celor afectați de gestionarea pădurilor, permiterea adaptării instrumentelor de reglementare și control, a celor de suport financiar și a celor afectați de gestionarea pădurilor.
„Iată că avem documentul care planifică pe termen mediu viitorul pădurilor din țara noastră: Strategia Forestieră Națională. Avem cele mai sănătoase și valoroase păduri din Europa, dar pentru a le conserva, avem nevoie de o linie verde pe care să o urmăm ani la rând și să protejăm aceste valori inestimabile ale României. Această linie și cele mai bune propuneri pentru salvarea, dezvoltarea, exploatarea durabilă a pădurilor din țara noastră sunt conținute de Strategia Națională Forestieră 2030! Este un pas extrem de important, un pas istoric, pentru că în cascadă, venind de la Strategia Forestieră Europeană, România a pregătit un nou cadru pentru pădurile din România. Această strategie pune accentul pe responsabilizarea proprietarului și pe acest sistem de compensare a celor care pierd din punct de vederere economic în cazul în care își sacrifică pădurea, pentru a veni în sprijinul societății și pentru a juca un rol mai important în ceea ce privește biodiversitatea și protecția”, a declarat ministrul Barna Tánczos.