SCANDALUL DOSARULUI REVOLUȚIEI! După 32 de ani, dosarul în care sunt implicați Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus încă mai stă dosit în sertarele procurorilor militari. S-au ascuns probe, nu s-au luat în seamă sute de mărturii și nu s-a cerut declasificarea informațiilor de la MapN. Dar asta nu este tot! Procurorii militari au clasat dosarul în 2015 pe motiv că s-a împlinit termenul de prescripție a răspunderii penale și că infracțiunile contra umanității nu erau prevăzute în legea penală. Un adevărat dezastru pentru victimele din decembrie ’89, care au cerut de nenumărate ori dreptate și despăgubiri.
Ancheta va fi reluată, iar în 8 aprilie 2019 procurorul general al României din acea perioadă, Augustin Lazăr, anunța că Dosarul Revoluției din 1989 a fost finalizat, iar rechizitoriul a fost trimis în instanță. Au fost puși sub acuzare Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus. Președintele Klaus Iohannis a salutat decizia și a subliniat importanța sancționării faptelor care au reprezentat un atac direct la adresa vieții și demnității umane în timpul Revoluției din Decembrie 1989. Dar Ion Iliescu nu a fost de acord cu această decizie și a declarat că este momentul să încetăm să căutăm vinovați.
Potrivit rechizitoriului înaintat Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), „prin instaurarea unei psihoze generalizate a terorismului ar fi fost create numeroase situaţii de foc fratricid, trageri haotice, ordine militare contradictorii (…). Probatoriul administrat în cauză relevă că inculpaţii Ion Iliescu şi Gelu Voican Voiculescu ar fi dezinformat în mod direct prin apariţiile televizate şi emiterea de comunicate de presă (contribuind astfel la instaurarea unei psihoze generalizate a terorismului), ar fi participat la dezinformarea şi diversiunea exercitate pentru executarea cuplului Ceauşescu“.
Privind peste ani, realizăm cât de naivi am fost să digerăm diversiunile Securității cum că apa era otrăvită, că spre capitală se îndreaptă coloane de tancuri, că au fost văzuți teroriști care trăgeau din toate pozițiile.
Din aprilie 2019, de când dosarul a ajuns în instanță, Ion Iliescu nu s-a prezentat la nici unul din termenele de judecată. În mai 2021, Curtea Supremă a decis restituirea Dosarului Revoluției la Parchetul Militar și refacerea rechizitoriului.
Din după-amiaza zilei de 22 decembrie 1989, odată cu intrarea în televiziune a lui Ion Iliescu, au fost înregistrate de șapte ori mai multe victime decât până atunci. Marea parte a românilor știu că fostul președinte al FSN și fost președinte al statului zece ani de zile e vinovat de crime împotriva umanității. Dar iată că nici după 32 de ani Parchetul Militar și Înalta Curte nu și-au făcut treaba. Au fost ascunse probe, nu au fost luate în seamă sute de mărturii, nu s-a cerut declasificarea informațiilor MapN, nu s-a ținut cont de concluziile comisiei senatoriale de anchetă. Dosarul cauzei cuprinde 3.330 de volume, dintre care 2.030 au fost instrumentate abia după 13 iunie 2016.
Însă, adevărul trebuie să iasă la suprafață, iar victimele și familiile lor merită să afle cine a fost responsabil pentru cele întâmplate în decembrie ’89. Dosarul Revoluției nu trebuie să mai stea dosit în sertarele procurorilor militari!