Comportamentul vicepreședintelui CSM, Daniel Horodniceanu, este unul care amintește de „ere pe care le consideram apuse”, în care oamenii își folosesc funcțiile pe care le dețin, a declarat polițistul Marian Godină.
Marian Godină: „Atitudinea domnului Horodniceanu e tipică unui cocalar. A condus DIICOT și nu s-a gândit că poate fi filmat”
Filmarea, care durează șase minute și 40 de secunde și începe cu procurorul Horodniceanu, coborât de la volanul mașinii sale, care-i întreabă pe cei doi agenți de ce-l urmăresc. „Mă cunosc toți polițiștii din județ”, „Eu oricum mâine mă duc să mă văd cu Gîtlan (n.r. – șeful IPJ)”, „Eu sunt în măsură să fac orice”, le transmite Horodniceanu celor doi polițiști care l-au oprit în trafic.
Godină consideră că polițiștii ieșeni au acționat exemplar pe toată durata interacțiunii cu procurorul Horodniceanu, iar vicepreședintele CSM a dat dovadă de o atitudine pe care o catalogat-o „de cocalar”.
„Polițiștii au acționat exemplar, din ce am văzut eu, ca la carte. Atitudinea domnului Horodniceanu este tipică unui cocalar, dacă este să fiu mai plastic, tipică unui om din ere pe care le credeam apuse, când oamenii se foloseau de funcțiile pe care le dețin.”
Cât despre replica „din cauza mea, dumneavoastră aveți undeva la 15% în plus la salariu”, Godină spune că „dacă are puterea asta să mărească salariul polițiștilor, ar fi bine să le mai mărească încă o dată”.
„Ar trebui destituit din magistratură”
„Mă gândesc că dacă CSM l-a exclus din magistratură pe judecătorul Cristian Dănileț pentru că s-a filmat în timp ce taie gardul viu, păstrând proporțiile, ar trebui să-l trimită la pușcărie pe Daniel Horodniceanu pentru ce a făcut. Lăsând gluma la o parte, cred că ar trebuit destituit din magistratură pentru ce a făcut”, afirmă Godină.
„Infractorii sunt mult mai deștepți”
Godină s-a legat și de faptul că Horodniceanu nu s-a gândit că poate fi filmat.
„Nu doar că nu a fost în stare să-și ascundă caracterul pe care îl are, dar nu a fost în stare să se gândească că e posibil să fie filmat. Omul a condus o structură importantă a statului român (n.r. – DIICOT) și nu a fost în stare să se gândească la posibilitatea de a fi filmat. Tot zice el că așa se poartă poliția cu infractorii, ar trebui să știe că infractorii sunt mult mai deștepți.”
„Sunteți foarte scrupuloși la datorie, văd”, „dar ce faceți dumneavoastră la ora asta, faceți patrulă pe strada principală dintr-un sat?”, „am să vorbesc cu șeful IPJ-ului”, „vreți să vă învăț eu să vă faceți treaba?”, „eu sunt procuror de 25 de ani, matale de când ești polițist?”, „dumneavoastră m-ați oprit pe mine că am avut tupeul să vă depășesc. Dumneavoastră faceți cu mine chestii d-astea?”, „nu văd cum ați putea să aveți tupeul ăsta cu un procuror care a condus structura de crimă organizată a țării ăsteia”, „eu oricum mâine mă duc să mă văd cu câțiva. Nu se poate așa ceva”, „eu sunt în măsură să fac orice!”, „pe mine mă cunoaște toată poliția din județ” sunt câteva dintre replicile lui Horodniceanu.