Pandemia a luat sfârșit: OMS a anunțat că virusul SARS-CoV-2 nu mai este urgență globală! Vestea mult așteptată a sosit, vineri, 5 mai 2023, și a făcut ca întreaga lume să respire ușurată.
S-a terminat cu virusul ucigător!
OMS a anunțat oficial încheierea pandemiei COVID-19, marcată de declarația de urgență globală emisă cu mai bine de 3 ani în urmă, pe 30 ianuarie 2020. Această declarație a fost menită să mobilizeze eforturile internaționale de a combate amenințarea asupra sănătății mondiale și de a consolida colaborarea pentru dezvoltarea vaccinurilor și a tratamentelor.
Cu toate acestea, OMS a subliniat că, deși urgența globală a fost ridicată, COVID-19 este încă prezent și va rămâne aici pentru a rămâne. Cu toate acestea, rata mortalității a scăzut semnificativ de la vârful de peste 100.000 de persoane pe săptămână în ianuarie 2021 la puțin peste 3.500 în săptămâna până la 24 aprilie 2023, potrivit datelor OMS.
Deși OMS nu declară începutul sau sfârșitul pandemiilor, încheierea stării de urgență reprezintă un semn clar al progresului făcut în lupta împotriva virusului SARS-CoV-2 și a bolii COVID-19. În Statele Unite, președintele Joe Biden a declarat anul trecut că pandemia a luat sfârșit, iar alte țări au început să ridice starea de urgență internă.
Cu toate acestea, ridicarea urgenței globale poate însemna, de asemenea, că eforturile internaționale de colaborare și finanțare vor fi reduse sau oprite. Cu toate acestea, această veste este o veste bună pentru toți cei care s-au luptat împotriva pandemiei și care așteaptă cu nerăbdare revenirea la normalitate.
„Cu mare speranţă, declar că boala COVID-19 nu mai este urgenţă globală. Acest lucru nu înseamnă că s-a încheiat COVID-19 ca ameninţare globală de sănătate”, a declarat directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat de agenţia The Associated Press.
Tedros Adhanom Ghebreyesus a explicat că s-a încheiat etapa de urgenţă globală generată de virusul SARS-CoV-2, subliniind că pandemia nu a luat sfârşit, mai ales pe fondul multiplicării infecţiilor în sud-estul Asiei şi în Orientul Mijlociu.
Tedros Adhanom Ghebreyesus a subliniat că nu va ezita să îi convoace din nou pe specialişti pentru reevaluarea situaţiei, în cazul în care COVID-19 „ar pune lumea în pericol”.
„COVID a schimbat lumea și ne-a schimbat pe noi. Și așa ar trebui să fie. Dacă ne întoarcem la cum erau lucrurile înainte de COVID-19, nu vom fi reușit să ne învățăm lecțiile”, a zis șeful OMS.