De Paște, românii sunt obișnuiți să consume miel, însă anul acesta situația a fost alta. Vânzătorii din piețe nu au putut să-și vândă marfa pentru că prețurile nu au scăzut la fel de mult ca în anii precedenți, astfel că mulți cumpărători s-au orientat către ciobanii locali care oferă prețuri mult mai bune, mai ales dacă s-au făcut rezervări din timp.
S-au zgârcit, au pierdut!
Comercianții din piețe s-au confruntat cu clienți care venau să se intereseze de prețuri, dar care plecau fără să cumpere nimic. Acest lucru i-a făcut să rămână cu stocuri mari de miei nevânduți.
În schimb, cei care au avut încredere în ciobanii locali și și-au făcut rezervări din timp, au reușit să cumpere miei la prețuri foarte avantajoase. În unele zone, fermierii chiar au început să primească comenzi încă de la începutul anului.
Un exemplu este o fermă situată la 10 kilometri de Craiova, unde clienții au început să facă rezervări pentru mielul de Paște încă de la începutul anului. Acest lucru a permis producătorilor să vândă toată marfa fără probleme și să își asigure un venit consistent.
Alin Constantin Simion, fermier: „Ne sună înainte cu o lună, două, își rezervă mielul, îl sacrificăm și îl ia acasă. Avem clienții noștri mai vechi și mieii sunt rezervați”
Spre deosebire de fermă, în piață, comercianții speră să vândă și pe ultima sută de metri.
Fermier: „Ăștia sunt niște miei de o medie de 25 de kilograme, 30 de kilograme. La 25 de kilograme, rămâne undeva la 16-17 kilograme.”
Un kilogram de miel în viu ajunge și la 25 de lei, iar pentru sacrificare se mai dau 35 de lei. Cumpărătorii încearcă să negocieze prețul.
Reporter: Cum alegeți mielul?
Cumpărător: „După coadă, doamnă, dacă are coada grasă, e gras și el!”
Mieii nevânduți sunt crescuți până la maturitate. Unii vor ajunge, prin intermediari, în țările arabe.
Marian Baloi, comerciant: „Unii vor mai mici, alţii mai mari”
Reporter: Încearcă lumea să negocieze?
Marian Baloi: „Da, da, mulți încearcă, dar și noi avem cheltuieli foarte mari faţă de anul trecut, cerealele s-au scumpit cu cel puțin 30-40% față de 2022.”
Reporter: Îi duceţi acasă?
Marian Baloi: „Dada. Și îi creștem până în toamnă.”
Constantin Capră, comerciant: „Nu îi mai dăm sau îi ducem acasă, îi ducem iar la stână.”
Pe de altă parte, mulți au crezut că prețurile vor scădea pe măsură ce se apropie Paștele.
Cumpărător: „Față de alaltăieri, am venit, erau 18 lei-20 de lei, mai puțini cereau 20, și acum dintr-un foc cer 22-23!”
George Cătălina, comerciant: „Adică anul trecut kilogramul era 22-21 și acum 23-24. Mai încearcă să negocieze, dar nu se cam poate întotdeauna.”
Un crescător de animale din Mureș a avut de vânzare aproape 170 de miei numai buni pentru masa de Paște. Însă abia dacă a dat jumătate din ei, cu toate că a lăsat prețul la fel ca anul trecut: 20 de lei kilogramul în viu.
Comis Gheorghe, cioban: „Față de anii anteriori, e jumătate vânzarea”. Comercianții din piețe spun că vor fi la tarabe până se termină programul.
Prețurile la carnea de miel
În 2023, prețurile alternează între 55 și 65 de lei, potrivit portalului Monitorul Prețurilor. Iată care este prețul cărnii de miel în 2023, în magazine:
Carrefour – Pulpă de miel cu os 64,99 lei/kg,
Carrefour – Spată de miel cu os 54,99 lei/kg,
Carrefour – Sfert posterior miel 39,99 lei/kg,
Carrefour – Sfert anterior miel 34,99 lei/kg,
Carrefour – Spată de miel cu os 54,99 lei/kg,
Profi – Sfert de miel 34,99 lei/kg,
Cora – Jumătate de miel 49,99 lei/kg,
Sezamo – Caserola 300g cotlet de miel 43,99 (146 lei kg),
Kaufland – Antricot de miel irlandez 94,90 lei/ 100g.