În Bacău există un preot care are un har aparte în a vindeca sufletele oamenilor. Este vorba despre preotul Gabriel Radu Ichim, care slujește la Biserica Acoperamântul Maicii Domnului din Bacău, precum și într-un lăcaș al surzilor, pe care l-a ridicat din propriul buzunar în proporție de 65%. Pentru a acoperi restul cheltuielilor, preotul a făcut un împrumut la bancă.
Într-o perioadă în care creștinii se plâng că preoții cer taxe prea mari, părintele Ichim își cheltuiește banii pentru a îngropa morții abandonați din morga spitalului din Bacău. Acești oameni sunt ai străzii, pe care nu îi recunoaște nimeni, sau pur și simplu cadavre care rămân în morgă din cauza sărăciei familiilor. Parohul a preluat mortii, le-a cumparat haine, sicrie si toate cele trebuincioase pentru o inmormantare creștineasca, totul din „datorie crestineasca”, spune el. Numai anul trecut, preotul Gabriel Radu Ichim a îngropat din propriul buzunar zece persoane, iar în perioada 2016 – prezent, alți cinci morți.
Părintele Ichim a construit un lăcaș de cult din banii lui!
Cu banii proprii, familia sa a construit un lăcaș de cult, a proiectat un azil și o școală specială pentru cei cu deficiențe de auz. Atitudinea părintelui Gabriel este molipsitoare și plină de speranță, arătând că schimbarea poate fi realizată prin puterile fiecăruia dintre noi.
Duminica, dintr-o biserică de lemn ce contrastează cu betoanele din jur, se aude liturghia creștină. Incinta mică, încărcată cu icoane și plină de credincioși, aduce cu sine amintirea bisericilor primilor creștini. În fața altarului, un grup de vârstnici sorb din priviri detaliile slujbei. Aceștia sunt surdo-muți. În dreapta preotului, un interpret gesticulează pentru a-i ajuta să înțeleagă cântările bisericești.
Părintele Gabriel își organizează ritualul cu mare atenție pentru ca și cei cu deficiențe de auz să poată înțelege. Privirile lor sunt pline de bucurie. Aici, handicapul este transformat într-un avantaj, pentru că mesajul creștin găsește prin simboluri o cale dreaptă către sufletul lor.
„Mi-s dragi, mi-s dragi si intelegandu-i ei simt ca au pe cineva din lumea lor care-i intelege. Inclin sa cred ca sunt mai curati si cu siguranta sunt mai curati decat noi. Si ei sunt oameni iuti si noi suntem oameni iuti. Dar noi in momentul in care ne-am suparat mai spunem 2-3 vorbe si-l lamurim pe respectivul. Ei nu pot sa-l lamureasca. Ei un pacat il au mai putin”, spune preotul Gabriel Radu Ichim.