Doi avocați din Oradea au reușit să câștige un caz de divorț în instanță în care au argumentat că animalul de companie pe care soții îl dețin este o ființă vie, nu un bun mobil. Aceasta înseamnă că în cazul unui partaj, patrupedul trebuie să fie încredințat în condiții similare cu cele ale copiilor, având un domiciliu stabilit și un program de vizite.
În trecut, câinii erau considerați bunuri mobile!
În trecut, în cazul unui divorț, numai copiii aveau stabilită custodia, programul de vizită, responsabilitățile și îngrijirea. Cei doi avocați, Cristian Rusu și Claudia Romocea, care au reprezentat o femeie în acest caz de divorț, consideră că percepția asupra animalelor de companie trebuie să fie schimbată și legislația actualizată. Potrivit lor, divorțul în care este implicat un animal de companie poate fi complicat, mai ales dacă fiecare parte dorește să păstreze animalul de companie.
Cei doi avocați au demonstrat că animalul de companie nu este un bun mobil supus partajului, ci o ființă vie, pentru care trebuie luate decizii în condiții similare cu cele pentru copii. Decizia instanței din acest caz a deschis calea pentru o protecție legală mai mare a animalelor de companie în cazul unor dispute privind custodia și îngrijirea lor.
„Exceptând câteva hotărâri izolate din Franța și Spania, jurisdicțiile europene nu recunosc animalului de companie un statut diferit de al oricărui alt… bun mobil. În acest fel, hotărârea obținută de cabinetul nostru nu este doar o premieră în România, ci și pentru jurisprudența europeană, în afara celor două state sus amintite (și nici acolo cu titlu unitar) nu s-au mai pronunțat soluții judiciare de asemenea factură”, a spus avocatul Cristian Rusu, scrie aceeași sursă menționată anterior.