O delegație a Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, condusă de ministrul Marcel Boloș, a efectuat o vizită de lucru la Bruxelles, pentru a discuta cu înalți reprezentanți ai Comisiei Europene.
Pe durata vizitei, ministrul Marcel Boloș a avut o întrevedere cu Andriana Sukova, Director general adjunct pentru Directoratul General Ocuparea forței de muncă și afacerile sociale.
Cele două părți au discutat despre posibilitatea prelungirii programului „Sprijin pentru România” și în anul 2023.
„S‑a discutat posibilitatea alocării din fondurile politicii de coeziune a sprijinului pentru populația vulnerabilă în vederea suportării unei părți din costurile cu facturile de energie (termică, gaz, curent electric). Mecanismul va fi construit în următoarea perioadă la nivel național astfel încât fondurile europene să sprijine populația vulnerabilă (aproximativ 4 milioane de beneficiari conform estimărilor) pe parcursul sezonului rece.
Alocarea pentru acest sprijin poate merge până la 10% din valoarea politicii de coeziune din exercițiul financiar 2021–2027, iar Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va realiza în perioada următoare o analiză cu privire la alocările disponibile de la nivelul programelor operaționale pe care le gestionează astfel încât Guvernul să reușească să sprijine în mod țintit persoanele vulnerabile, vârstnicii cât și să combată problematica sărăciei energetice”, a transmis Minsterul Investițiilor.
România va avea aprobate în acest an 3 programe operaționale cu componentă socială:
a) Programul Operațional Educație și Ocupare 2021–2027 – cu o alocare de 4,3 miliarde de euro pentru valorificarea potențialului tinerilor pe piața muncii, dezvoltarea competențelor antreprenoriale, reducerea abandonului școlar, economie socială și creșterea accesibilității, atractivității și calității învățământului profesional și tehnic/dual.
b) Programul Operațional Incluziune și Demnitate Socială 2021–2027 – cu o alocare de 4,1 miliarde de euro pentru sprijinirea persoanelor defavorizate prin vouchere sociale, programe de tip „masă caldă”, servicii sociale pentru persoane cu dizabilități și copii aflați în risc de separare față de familie, vârstnici și alte grupuri vulnerabile, inclusiv investiții în infrastructură socială și locuințe sociale.
c) Programul Sănătate – cu o alocare de aproximativ 2,8 miliarde de euro fonduri europene + cofinanțare națională și împrumut al Băncii Europene de Investiții (în total peste 5 miliarde de euro) pentru formarea și specializarea de înaltă calificare a personalului medical, activități de cercetare și dezvoltare în domeniu medical, precum și prevenție medicală pentru diferite categorii de grupuri vulnerabile.
Inovarea componentei sociale a Programelor din exercițiul 2021–2027 este oferită de caracterul multi-fond al două programe: Programul Sănătate și Programul Incluziune și Demnitate Socială, unde se va pune la dispoziția beneficiarilor intervenții cu caracter complementar, fiind o premieră în România. Astfel, același program o să finanțeze atât componenta de infrastructură educațională și a dotărilor cu echipamente, cât și elementele ce țin de dezvoltarea curriculei și costurile cu formarea.