Zilele libere plătite ale angajaților din mediul privat ar putea dispărea începând cu anul 2024, în urma unui proiect controversat depus la Senat. Concret, se pare că cei 15 zile libere legale ar putea fi eliminate, lăsându-i pe angajați cu doar cele 20 de zile de concediu de odihnă. Potrivit Antena 3, unii antreprenori privați s-au plâns că aceste zile suplimentare le cauzează pierderi financiare semnificative.
Un grup de parlamentari a depus acest proiect care ar urma să intre în vigoare din 1 ianuarie 2024. Ideea este ca suplimentarea zilelor libere legale să fie interzisă fără prevederea unui mecanism de compensare pentru angajatorii privați. În caz contrar, aceștia ar putea să suporte cheltuieli suplimentare, motiv pentru care se propune o serie de măsuri compensatorii, precum deduceri, facilități sau compensări fiscale.
Potrivit propunerii legislative, angajatorul din mediul privat este definit ca fiind orice angajator căruia nu i se aplică Legea nr. 153/2017, iar măsurile compensatorii ar urma să contracareze cheltuielile suplimentare suportate din fondul de salarii ca urmare a respectării prevederilor art. 139-142 din Codul muncii.
Proiectul a stârnit deja controverse, atât pentru modul în care a fost scris, cât și pentru faptul că intră în conflict cu Codul muncii. Angajații din mediul privat ar trebui să fie atenți la acest subiect și să își cunoască drepturile pentru a nu fi afectați de aceste posibile modificări legislative.
Care sunt zilele libere legale
Potrivit Codului Muncii, zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează mai sunt:
- 1 si 2 ianuarie;
- 6 și 7 ianuarie;
- 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;
- Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paștelui;
- prima și a doua zi de Paști;
- 1 mai;
- 1 iunie;
- prima și a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României;
- 1 Decembrie;
- prima și a doua zi de Crăciun;
- două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestora.