Sentință controversată în cazul femeii care a furat un milion de euro de la CEC și l-a împărțit săracilor!
Cazul Elenei Meteșan
Femeia a fost angajata CEC până în 2016 şi este acuzată de săvârşirea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale.
„În perioada 24.01.2006 – 10.08.2016, în calitate de funcţionar public în cadrul unei agenţii bancare din Jud. Alba, inculpata a falsificat semnătura de la rubricile destinate titularului de cont de pe un număr de 368 documente de retragere / lichidare / transfer / virament intrabancar pentru a ascunde retragerile, în mod neautorizat, de sume de bani din conturile de depozit ale 60 de clienţi ai băncii”, se precizează în rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, potrivit Adevărul.
Elena Meteșan, fost angajat al CEC Bank din Zlatna, a fost acuzată de săvârșirea infracțiunii de fals material în înscrisuri oficiale și de sustragerea de bani din conturile a sute de clienți ai băncii. Cu toate acestea, deși a fost condamnată în 2018 la o pedeapsă de 5 ani și 6 luni cu executare, Elena a reușit să scape de închisoare datorită prescrierii faptelor și a argumentelor ei că ar fi donat banii la persoane sărace și la biserici.
Anchetatorii au dezvăluit că Elena Meteșan a furat aproximativ un milion de euro în mai mulți ani, sustrăgând banii direct din conturile unora dintre clienții băncii, în timp ce în cazul altora nu a mai depus sumele cu care aceștia au venit la bancă. Cu toate acestea, ea a susținut că a donat banii către persoanele nevoiașe și biserici.
Deși Elena a fost condamnată în primă instanță la 4 ani și 6 luni de închisoare, sentința a fost apelată și a primit o pedeapsă mai mare, însă o mare parte din aceasta a fost considerată executată prin arestul la domiciliu, în timpul cercetărilor și al judecății. Decizia de a închide dosarul în urma prescrierii faptelor a stârnit multe controverse și critici din partea opiniei publice, care consideră că justiția a fost blândă cu Elena Meteșan și că o astfel de decizie ar putea încuraja alte persoane să comită infracțiuni similare.
Sentință în cazul femeii care a furat un milion de euro de la CEC
După aproximativ un an de judecată, instanța de jucată a constatat că fapta inculpatei este prescrisă și a dispus, miercuri, 15 martie 2023, încetarea procesului penal.
„Încetează procesul penal în ceea ce-o priveşte pe inculpata Meteșan Elena, pentru săvârşirea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale (368 acte materiale), ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale”, se precizează în hotărârea instanței de judecată.
Decizia nu este definitivă și poate fi contestată cu apel.