Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, să pună în transparenţă, imediat după Paști, proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România.
Ciolacu i-a cerut acesteia să stabilească un calendar clar de dialog cu mediul de afaceri şi sindicatele pe această temă.
„Pe lângă investiţii, o altă prioritate este şi păstrarea forţei de muncă în ţară. Avem în lucru la ministerul Muncii un proiect de lege foarte important pe această temă, cel privind adoptarea salariului minim european în România. O rog pe doamna ministru Bucura Oprescu ca, imediat după sărbătorile pascale, să punem acest act normativ în transparenţă publică, astfel încât să existe un calendar clar de dialog cu mediul de afaceri şi sindicatele”, a declarat Marcel Ciolacu, marţi, în şedinţa de Guvern.
IMM-urile, împotriva salariului minim european
Confederația Patronală pentru IMM-uri a anunțat săptămâna trecută că nu este de acord cu aplicarea unui salariu minim european în România. Reprezentanții acestia argumentează că măsura nu va ajuta nici angajatorii, nici angajații.
„Am văzut în spațiul public vehiculat faptul că va fi un salariu comun la nivel european. Nu va fi. Fiecare țară va avea propriul salariu minim pe economie, numai că acesta va trebui să îndeplinească două condiții: fie 60% din salariul median, fie 50% din salariul mediu pe economie.
Noi suntem undeva în acest moment la 43-45%. Negocierile cu guvernul sunt că undeva la jumătatea anului o să fie o schimbare a salariului minim pe economie. Sigur că noi ne-am dori mai multă predictibilitate, în sensul în care salariul minim să fie stabilit pe următorii ani, nu așa, fie în timpul anului, fie de două ori pe an”, declara președintele Confederației Patronală pentru IMM-uri Florin Jianu.