Ministerul român al Justiţiei, prin secretarul de stat George-Cătălin Șerban, a participat, în data de 21 noiembrie 2022, la Paris, din partea României, alături de Marea Britanie, la procesul de raportare a concluziilor Grupului de lucru anticorupție, unul din cele șase grupuri de lucru ale Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova.
La conferința co-prezidată de miniștrii de externe din Franţa, România şi Germania, au participat Maia Sandu, Președinta Republicii Moldova precum şi Emmanuel Macron, președintele Republicii Franceze.
Secretarul de stat, George-Cătălin Șerban a prezentat principale rezultate atinse în îndeplinirea obiectivelor stabilite în cadrul reuniunilor din acest an de la Berlin (5 aprilie), București (15 iulie) și Chișinău (7 noiembrie). Astfel, la propunerea Grupului de Lucru, Ministerul Justiției din Republica Moldova a realizat două registre: un registru al nevoilor principalelor instituţii cu atribuții în zona Grupului de lucru și un registru al angajamentelor actuale şi viitoare ale donatorilor internaționali.
Cele patru instituții principale care luptă împotriva corupției din Republica Moldova, respectiv Procuratura Anticorupție, Centrul Național Anticorupție, Autoritatea Naţională de Integritate și Ministerul Justiției, care coordonează eforturile actorilor relevanți din partea Republicii Moldova, au fost implicate activ în lucrările Grupului de lucru, în special după Conferința de la București, co-preşedinţii acestui format susținând cu fermitate importanța unei abordări integrate instituțional a luptei împotriva corupției. În pregătirea reuniunii ministeriale de la Paris, aceste instituții și-au identificat nevoile cele mai urgente de asistență. Ele au fost prezentate în cadrul ultimei reuniuni a Grupului de la Chişinău din 7 noiembrie şi distribuite comunității internaționale odată cu concluziile reuniunii de la Chişinău.
„În calitate de co-preşedinte al Grupului de lucru, am încurajat toţi partenerii de dezvoltare să ofere sprijin direct pentru prioritățile identificate de Ministerul Justiţiei, Procuratura Anticorupție, Centrul Național Anticorupție și Autoritatea Naţională de Integritate de la Chişinău. Remarc faptul că, de la momentul concluziilor reuniunii din 7 noiembrie de la Chişinău, Elveția ia în considerare în mod activ o intervenție pentru a sprijini Procuratura Anticorupție. La nivel național, de asemenea, am încurajat şi instituțiile din România să analizeze nevoile autorităților de la Chişinău și să vină în sprijinul colegilor din Republica Moldova. Vom utiliza toate pârghiile oferite de instrumentarul nostru bilateral din domeniul Justiției, inclusiv de Planul bilateral de acțiuni dintre cele două ministere ale Justiției semnat la Chişinău, în data de 11 februarie 2022, pentru a sprijini eforturile de reformă anticorupție ale colegilor de la Chişinău. Din acest motiv păstrăm un dialog strâns și aplicat cu domnul Sergiu Litvinenco, ministrul Justiției, cu domnul director al Centrului Național Anticorupție, Iulian Rusu, și cu Șefa Procuraturii Anticorupție, doamna Veronica Dragalin, cu care am purtat discuții și în marja Conferinței de la Paris”, a declarat secretarul de stat George-Cătălin Şerban.