Secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota a avut, la Astana, o rundă de consultări bilaterale cu vice-ministrul de externe al Republicii Kazahstan, Roman Vassilenko. Derulate în contextul aniversării la 15 iulie 2022 a împlinirii a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice, consultările au avut ca obiectiv principal impulsionarea dialogului politico-diplomatic și a cooperării în plan economic și sectorial, în special în domeniile economie, energie, transporturi, educație și cultură.
„Cei doi oficiali au trecut în revistă stadiul dialogului politico-diplomatic bilateral și perspectivele dezvoltării acestuia la nivel înalt și în planul contactelor de lucru regulate. Ambele părți și-au afirmat angajamentul pentru identificarea și punerea în valoare a oportunităților de cooperare economică, în special în domeniul energiei, și au evidențiat rezultatele bune ale ultimei sesiuni a Comisiei de colaborare economică dintre România și Republica Kazahstan, desfășurată la Astana, în luna octombrie 2022. Secretarul de stat Iulian Fota și vice-ministrul de externe Roman Vassilenko au avut un schimb de opinii privind evoluțiile situației de securitate din regiunea Mării Negre și perspectivele acesteia. Secretaul de stat pentru afaceri strategice a prezentat eforturile României în plan regional, în special în sprijinul Ucrainei și Republicii Moldova”, a transmis MAE.
Cu ocazia prezenței la Astana, secretarul de stat pentru afaceri strategice a avut o întâlnire cu Olga Perepecina, vice-președinta Senatului Parlamentului Republicii Kazahstan și lidera Grupului Parlamentar de Prietenie cu România. Ambele părți au apreciat rolul și importanța cooperării pe linie parlamentară pentru consolidarea relațiilor dintre România și R. Kazahstan.
Secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota a avut vineri, 18 noiembrie 2022, la Samarkand (R. Uzbekistan), o rundă de consultări cu vice-ministrul de externe al Republicii Uzbekistan, Gayrat Fazilov. Consultările bilaterale au avut ca obiectiv relansarea dialogului politico-diplomatic bilateral și a cooperării în plan economic, în special în domeniile agricultură, transporturi, turism, educație și cultură.
„Cei doi oficiali au realizat o evaluare a stadiului relațiilor bilaterale și a perspectivelor de aprofundare și dezvoltare viitoare. Salutând evoluția ascendentă a comerțului bilateral, ambele părți au convenit intensificarea eforturilor pentru operaționalizarea Comisiei mixte interguvernamentale de colaborare economică și tehnico-științifică.
Consultările au pus în evidență dorința părților de a valorifica și mai mult oportunitățile de colaborare în domeniile educației, culturii și turismului, în vederea stimulării contactelor și a diversificării interacțiunilor”, a mai transmis MAE.
Cei doi oficiali au efectuat un schimb de opinii privind ultimele evoluții ale situației de securitate din regiunea Mării Negre și perspectivele acesteia. Secretarul de stat Iulian Fota a prezentat eforturile României în plan regional, în special în sprijinul Ucrainei și Republicii Moldova.
În aceeași zi, secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota a participat la Conferința UE-Asia Centrală privind Conectivitatea. Conform obiectivelor stabilite prin Strategia UE privind Asia Centrală, elaborată în perioada deținerii de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene în 2019, Conferința a oferit o platformă utilă de dialog intra- și inter-regional, structurat în trei paneluri (Energie, Transporturi, Digitalizare) cu privire la eforturile statelor central-asiatice în direcția modernizării, digitalizării, creșterii investițiilor și diversificării rutelor de transport.
Secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota a avut o intervenție în panelul „Business to Government”, punctând pozițiile României privind conectivitatea între UE și regiunea Asiei Centrale, cu accent pe diversificarea surselor de energie și accelerarea tranziției la o economie verde.
Cu prilejul Conferinței a fost adoptată o Declarație Comună între UE și cele state central-asiatice (Republica Kazahstan, Republica Kârgâză, Republica Tadjikistan, Turkmenistan și Republica Uzbekistan), care afirmă voința părților de a construi un cadru solid de cooperare și conectivitate sustenabilă în domeniile energiei, transporturilor și digitalizării.