Restaurantele sunt obligate să afișeze toate detaliile despre ingrediente, valori nutriționale și E-uri începând cu data de 15 martie! Dacă până acum erai nevoit să ghicești ce conține preparatul tău preferat, care putea fi făcut din carne surpriză ca cea mângâiată de chinezul din dreapta, acum vei avea parte de toate informațiile necesare pentru a face cea mai bună alegere pentru sănătatea ta!
Ordinul va clarifica compoziția mâncărurilor servite!
Ordinul nr. 201/2022 al președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) prevede că restaurantele și unitățile de alimentație publică trebuie să afișeze în meniuri ingredientele și valorile nutriționale ale preparatelor pe care le servesc. Dar nu asta e tot! Chiar și site-urile unde poți comanda mâncare online trebuie să ofere aceste informații pentru ca tu să știi exact ce comanzi și să ai control asupra alegerilor tale.
„Vreau să fac o paranteză legat de ordinul ce stabileşte ce informaţii trebuie să ne pună la dispoziţie operatorul economic din alimentaţie publică, fie că vorbim despre cantină, fie că vorbim despre restaurante sau unităţi de alimentaţie de tip fast-food. Am emis un Ordin în urma discuţiilor cu asociaţiile de protejare a intereselor consumatorilor şi după ce am stabilit abordarea la nivel european, în sensul în care consider şi acum necesar ca pentru ciorba de perişoare să ne fie comunicate toate informaţiile de care cu siguranţă avem nevoie, cum ar fi din ce carne sunt făcute perişoarele, existând variante din ce în ce mai multe. În curând pot să fie făcute şi din greieri, dar măcar să ştim acest lucru”, a susţinut Constantinescu, în data de 26 ianuarie.
Conform Ordinului, meniurile trebuie să conțină cantitatea exactă de ingrediente ale preparatelor (de exemplu, mușchiuleț de porc – 140g, cu garnitură de orez cu legume – 140g [orez, apă, legume – 30g (morcov, dovlecel, ardei gras, în cantități variabile), ulei vegetal, sare, potențator de aromă: glutamat de sodiu]). Și aditivii alimentari trebuie specificați în lista ingredientelor, cu denumirea categoriei (de exemplu, acidifiant, etc.) urmată de codul numeric UE (de exemplu, E 330) sau denumirea specifică (de exemplu, acid citric). Adică, acidifiant – E 330 sau Acidifiant – acid citric; potențator de aromă: E621 sau potențator de aromă: glutamat de sodiu.
Șeful ANPC, Horia Constantinescu, spune că este necesar să fie comunicate toate informațiile, inclusiv pentru ciorba de perișoare, pentru ca consumatorii să știe exact din ce carne sunt făcute. Și dacă înainte erau obișnuiți să mănânce produse asemănătoare cu cele clasice, dar făcute cu ingrediente precum uleiul de palmier, acum restaurantele trebuie să specifice asta și să scrie în meniu „cremă vegetală” și să explice din ce este alcătuit un produs pentru ca tu să faci cea mai bună alegere pentru sănătatea ta.
Astfel, de acum înainte, vei avea la dispoziție toate informațiile necesare pentru a te bucura de mâncare cu un gust bun și, mai important, fără să îți pui sănătatea în pericol!