Industria jocurilor de noroc este una in plina dezvoltare in acest moment in intreaga lume. La noi in tara jocurile de noroc online au luat o amploare foarte mare, iar aceasta industrie contribuie semnificativ la Bugetul de Stat.
In acest articol urmeaza sa-ti expun cateva statistici interesante despre industria jocurilor de noroc din Romania, astfel ca vei afla o multime de informatii utile:
1. Aproximativ 1.2 milioane de romani participa la jocurile de noroc
Este greu sa avem o cifra exacta sau macar pe aproape in privinta numarului de jucatori la jocurile de noroc. Totusi, GFK Romania a realizat un studiu amplu si au rezultat niste statistici interesante.
Aproximativ 3% dintre romani joaca la pacanele online, 1% din ei participand saptamanal la jocuri.
Acest lucru este facilitat de prezenta platformelor online licentiate de jocuri, asa cum este si Magic Jackpot, romanii putand chiar sa primeasca uneori bonus fara depunere la Magic Jackpot.
Loteria Romana este preferata de aproximativ 20% dintre romani, in timp ce pariurile sportive sunt preferate de 6% din populatie, jumatate dintre acestia jucand in mod recurent.
Totusi, mai multe cifre neoficiale indica o statistica putin mai ingrijoratoare, conform careia aproximativ 1 din 10 romani ar participa la jocurile de noroc.
Cu alte cuvinte, tinerii si populatia de pana in 50 de ani au experimentat macar o data pana acum jocurile de noroc.
2. Cat incaseaza statul din business-urile cu jocuri de noroc
In anul 2015, Guvernul Romaniei a decis reglementarea jocurilor de noroc. A fost infiintat astfel Oficiul National pentru Jocuri de Noroc, ceea ce a insemnat ca operatorii trebuiau sa obtina o licenta pentru a functiona la noi in tara.
Din acel moment au crescut si taxele pentru licentiere, aceste costuri fiind din ce in ce mai mari.
De regula, Statul Roman incaseaza undeva la 500 de milioane de euro doar din taxe si impozite ce vin dinspre operatorii jocurilor de noroc. Iar aceste firme nu sunt deloc putine, mai exact peste 690 functionale in momentul de fata.
Guvernul s-a decis ca din anul 2024 sa mareasca si mai mult taxele si impozitele pentru operatorii din domeniul jocurilor de noroc, o crestere semnificativa care va fi destul de greu de suportat de catre operatorii mai mici de pe piata.
3. Romanii cheltuie in medie peste 1.5 milioane de euro zilnic pe jocurile de noroc
Romanii par mai putin chibzuiti cand vine vorba de jocurile de noroc, mai ales de cele la distanta si depun sume foarte mari de bani.
In medie, se cheltuie in Romania peste 1.5 milioane de euro zilnic doar pe jocuri de noroc, in conditiile in care avem unul dintre cele mai mici venituri nete medii din Uniunea Europeana.
Poate acesta este si motivul pentru care unii jucatori au o perspectiva gresita asupra jocurilor de noroc. Multi nu mai vad aceste jocuri drept o metoda de distractie, ci o modalitate de imbogatire rapida.
Trebuie sa tinem cont totusi ca jocurile de noroc au ca scop principal relaxarea si distractia si tot studiile arata ca nu ar trebui sa alocam pentru acest hobby un buget mai mare de 10-15% din venitul net realizat.
4. Romanii incep sa prefere mai mult jocurile din cazinourile online
Pana in urma cu 4-5 ani, incidenta jocurilor de noroc era mai mare in salile de jocuri.
Aproximativ 65-70% dintre amatorii de jocuri de noroc preferau fie casele de pariuri stradale, fie salile de jocuri unde se puteau relaxa la sloturi sau chiar la jocuri de masa.
Acum insa, incidenta online-ului a crescut foarte mult, trecand in fata salilor de jocuri stradale. Este si simplu de inteles de ce, pentru ca este mai relaxant sa te poti juca din confortul propriei locuinte.
Peste 60% din jucatorii activi declara ca au si conturi la casele de pariuri sau la cazinourile din mediul online licentiate in Romania.
5. Pariurile sportive vs. jocurile de cazino
Exista mai multe studii efectuate pe piata jocurilor de noroc din Romania privind preferintele jucatorilor romani in materie de pariuri sportive versus jocuri de cazino, insa rezultatele nu sunt oficiale, pentru ca esantioanele de referinta au fost relativ mici.
Cert este ca majoritatea romanilor prefera pariurile sportive, un obicei adanc inradacinat inca din urma cu decenii. Inainte se putea juca la pariuri sportive la Loteria Romana, insa nu aveai voie si nu puteai sa joci legal jocuri de cazino spre exemplu.
Totodata, din 100 de pariori activi, aproximativ 40 dintre ei declara ca au incercat cel putin o data in viata si jocurile de cazino, majoritatea mentionand sloturile (pacanelele).
O posibila explicatie legata de aceasta preferinta a romanilor rezida si in faptul ca majoritatea operatorilor din segmentul de jocuri de noroc licentiati in Romania ofera bonusuri care au cerinte de rulaj mai accesibile pe partea de sport decat la cazino.
In general, pentru cazinouri, bonusurile sunt ceva mai greu de rulat si de convertit in bani reali.
Este de asteptat ca piata jocurilor de noroc din tara noastra sa-si continue dezvoltarea, in ciuda faptului ca Statul percepe acum taxe mai mari pentru operatorii licentiati.
Romanii sunt foarte atrasi de jocuri si acesta este principalul motiv pentru care aceasta industrie este una in plina ascensiune si foarte importanta pentru Bugetul de Stat.