Înălțarea Domnului, care are loc la 40 de zile după Paști, este un eveniment foarte important pentru creștini.
Această sărbătoare este marcată de o serie de tradiții și obiceiuri respectate de către oameni. Ea este indicată în calendarul creștin ortodox cu cruce roșie și este celebrată în fiecare an în ziua de joi din a șasea săptămâna după Paște.
La fel ca în duminica Paștelui, în ziua Înălțării Domnului, ouăle sunt vopsite în roșu și ciocnite. Credincioșii se salută cu expresiile „Hristos S-a Înălțat” și „Adevărat S-a Înălțat”. Această sărbătoare aduce aminte de momentul în care Iisus s-a înălțat la ceruri și este însoțită de numeroase tradiții și obiceiuri străvechi, respectate de-a lungul secolelor în rândul poporului.
Sărbătoarea Înălțării Domnului mai este cunoscută și sub numele de Ispas
Termenul este derivat din cuvântul slavon „Spasiteli” care înseamnă „Mântuitorul”.
Înălţarea Domnului este ultima sărbătoare când se mai vopsesc ouă. Oamenii duc bucatele la biserică pentru a fi sfințite și apoi împărțite între credincioși. Salutul obișnuit al creștinilor, „Hristos a înviat”, este înlocuit în ziua Înălțării Domnului cu „Hristos s-a înălțat”.
Femeile care au rude decedate în familie oferă daruri săracilor, cum ar fi pâine caldă, ceapă verde, brânză și rachiu, în memoria sufletelor acestora. Se crede că în această zi cerurile sunt deschise și sufletele celor decedați, care au vizitat casele în ziua de Paști, se ridică din nou la ceruri. Alimentele oferite ca daruri reprezintă hrana necesară pentru călătoria lor spre Rai.
În zonele rurale, se practică ritualul leușteanului. Acest obicei are rolul de a proteja gospodarii și animalele de vrăji și spirite rele. Gospodina casei atinge cu o legătură de leuștean (asemănătoare unei sorcove) fiecare membru al familiei și fiecare animal în parte, urându-le să fie ocrotiți de orice rău.
În unele regiuni ale țării, oamenii duc frunze de nuc la biserică, care simbolizează frunzele purtate de Iisus în momentul Înălțării Sale. Aceste frunze sunt sfințite la biserică în ziua Înălțării Domnului. Oamenii le păstrează în case, asemenea ramurii de salcie de la Florii. Cu ocazia sărbătorii Înălțării Domnului, localnicii păstrează tradiția de a avea grijă de semănături până în ziua Înălțării Domnului, sperând astfel într-o recoltă bogată.
Ce nu ai voie să faci în ziua Înălțării Domnului?
– nu se calcă
– nu se spală
– nu se coase
– nu se face curățenie
– nu se înstrăinează niciun obiect din casă
– nu se împrumută bani
– nu este bine să te cerți cu semenii tăi sau să porți ură
– sarea nu se dă din casă pentru că vacile nu vor avea smântână
– nu se dă foc din casă ca să nu ai inimă rea în gospodărie
– nu se seamănă culturi pentru că nu vor da rod