Un preot gay din Biserica Suediei a decis să nu mai oficieze căsătorii pentru cuplurile heterosexuale, din cauza unei reguli care permite preoților să refuze să căsătorească cupluri de același sex. Lars Gårdfeldt, activist LGBTQ și preot gay, a făcut această promisiune în timpul unui interviu la radiodifuzorul de stat Sverige Radio. El a spus că va continua să refuze căsătoria cuplurilor heterosexuale atât timp cât alți preoți din Biserica Suediei pot refuza ceremonii de căsătorie cuplurilor homosexuale.
Această decizie vine în contextul unei dezbateri reînnoite în cadrul Bisericii Suediei, înaintea alegerilor din weekend-ul trecut. Mai multe partide politice din cadrul Bisericii doresc să interzică preoților individuali să refuze ceremoniile de căsătorie între persoane de același sex. În timpul interviului, Gårdfeldt a susținut că regulile ar trebui să fie reciproce, astfel încât preoții homosexuali să aibă dreptul să refuze să oficieze ceremonii de căsătorie pentru cuplurile heterosexuale.
„Atunci același lucru trebuie să se aplice și mie ca homosexual, să pot să spun nu cuplurilor heterosexuale”, a spus el.
„Vreau să arăt absurdul, condamnabil teologic și etic, de a refuza căsătoria adulților consimțitori. Nu ar trebui să recrutăm noi preoți anti-homosexuali. Nu ar trebui să educăm preoții să transmită ideea că homosexualii sunt oameni inferiori ”, a declarat Gårdfeldt pentru Göteborgs-Posten.
Ce au de spus reprezentanții Bisericii Suediei?
Comentând poziția obstinată a lui Gårdfeldt, Torgny Lindén, secretarul de presă al eparhiei de Göteborg, a declarat ziarului suedez Expressen: „Avem libertate de exprimare în această țară. Lars Gårdfeldt a propus spre dezbatere și a specificat acest lucru. Nu avem nici o părere despre asta.”
Mats Rimborg, președintele partidului politic POSK, care lucrează cu Biserica Suediei din eparhia de Göteborg, a analizat dezbaterea, spunând: „Este o problemă a libertății de exprimare. Chiar și preoții trebuie să aibă dreptul la libertatea de opinie”.
Biserica Suediei, care este o biserică evanghelică luterană și biserica națională a țării, este bine-cunoscută pentru că este cea mai mare confesiune luterană și cea mai radical progresistă biserică de pe continent. Cu toate acestea, totuși, apartenența la biserică a scăzut precipitat în ultimii 20 de ani. Un total de 104 biserici si-au închis definitiv porțile între anii 2000 și 2019.