Știai că șindrila bituminoasă este una dintre cele mai practice și mai economice modalități prin care îți poți proteja și înveli acoperișul? Acest material este extrem de răspândit în Statele Unite, grație raportului excelent calitate-preț.
Și în România, șindrila bituminoasă este la mare căutare, însă nu pentru locuințe, ci pentru construcțiile anexe. Așadar, dacă vrei să-ți acoperi garajul, foișorul sau altă construcție de lângă casă cu șindrilă bituminoasă, noi ți-am pregătit un ghid complet cu pașii pe care trebuie să îi urmezi.
Cum se montează șindrila bituminoasă?
După ce ai achiziționat toate cele necesare pentru montaj acoperisuri (mai jos ți-am pregătit lista), poți începe treaba. Iată care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi:
1. Pregătirea suportului pentru montarea șindrilei
Astreala trebuie să fie netedă, bine fixată și neapărat uscată. Se recomandă confecționarea ei din plăci de OSB, scânduri drepte sau din placaj special de calitate superioară. Cum se instalează? În zig-zag și trebuie să fii foarte atent la susținere. Aceasta trebuie să fie prinsă pe capriori, iar lemnul trebuie tratat neapărat. Doar așa nu se va deteriora în timp din cauza căldurii, umezelii sau înghețului.
2. Instalarea foliei hidroizolante
Instalează folia hidroizolantă cu mare atenție, astfel încât să nu existe denivelări.
3. Hidroizolația doliilor
Ce este dolia? Ei bine, dolia este spațiul dintre cele două muchii ale acoperișului. Ea poate fi închisă sau deschisă. Hidroizolația doliilor înseamnă aplicarea membranei izolante care se va suprapune cu membrana de pe așezare pe aproximativ 15 cm.
4. Protejarea streșinilor
Implică o hidroizolare suplimentară și montarea unui profil metalic pentru streșini, dar și a unei benzi de pornire. Această bandă o vei face din șindrilă, prin tăierea părții acoperite cu ardezie.
5. Fixarea șindrilei bituminoase
Vei începe cu baza de montare, de jos, și vei merge în sus cu fixarea șindrilei. Vei avea nevoie, pentru montare, de adeziv special pentru șindrila bituminoasă și cuie.
Șindrilele trebuie tăiate cu cutterul, apoi fixate de la baza acoperișului spre capete. Ultima etapă presupune fixarea șindrilei în dolii.
De ce scule și materiale ai nevoie pentru montarea unui acoperiș cu șindrilă bituminoasă?
În primul rând, înainte de a face achizițiile, este important să stabilești cantitatea de șindrilă necesară pentru tot acoperișul. Potrivit experților în domeniu, cel mai bine achiziționezi o cantitate puțin mai mare de șindrila bituminoasă pentru montajul acoperișului, cu 10 – 15% în plus, ca să ai o rezervă în cazul în care greșești atunci când o tai.
Iată de ce scule ai nevoie pentru montarea șindrilei bituminoase:
- ciocan, de preferat un model prevăzut cu element pentru scoaterea cuielor;
- cutter;
- ruletă;
- cuie galvanizate cu striații de 25 mm și diametru cap de 10 mm. Să știi că un kilogram de cuie este suficient pentru 15 mp de șindrilă bituminoasă;
- cretă cu care vei trasa linii pe plăcile de șindrilă pentru a le tăia drept;
- creion cu care vei schița locurile în care vor fi așezate plăcile.
Iată celelalte materiale necesare, pe lângă șindrila bituminoasă, necesare pentru montaj:
- bandă de pornire;
- membrană hidroizolantă pentru doliu, dar și pentru așezare;
- adeziv pentru șindrilă bituminoasă;
- profile pentru streașină.
Recomandări pentru montarea șindrilei bituminoase
Înainte de a te apuca de montajul acoperișului tău cu șindrilă bituminoasă, ține cont de aceste recomandări. Dacă vrei să te asiguri că va trece cu brio testul timpului, ia în considerare informațiile de mai jos:
- 20 grade Celsius este temperatura optimă recomandată pentru montarea șindrilei bituminoase. În cazul în care montezi această învelitoare într-o zi călduroasă, bitumul se va încălzi, va deveni mai moale și se poate deteriora rapid în timpul instalării;
- înainte de montaj, depozitează șindrila într-un loc cu o temperatură sub 20 grade Celsius. În caz contrar, plăcile se vor lipi între ele de la căldură.
Instalează o piesă de ventilație pe vârful acoperișului. Ventilația acoperișului este un factor pe care nu trebuie să-l treci cu vederea dacă îți dorești ca acoperișul tău să treacă cu brio testul timpului.
Atenție! Folosește chingi de siguranță și pantofi speciali care să împiedice alunecarea atunci când montezi șindrila bituminoasă. Siguranța ta este crucială în timpul montajului, deci nu te juca cu focul.
Așadar, iată că acum te poți apuca de montajul acoperișului din șindrilă bituminoasă ca un adevărat expert. Ai toate informațiile necesare, deci spor la treabă!